Validační aplikace Tečka a čTečka

aplikace čtečka

Digitální COVID certifikát České republiky využívá technické standardy EU a je určen k prokazování zdravotního stavu vzhledem k COVID-19 (očkování, prodělaná nemoc, výsledky testů) v souladu s nařízením EU a mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví.

Tečka

Aplikace je dostupná na pro mobilní telefony s operačními systémy Android a iOS:

obchod Google Play
obchod Apple store

Aplikace, ve které je QR kód zobrazovaný. QR kód je vybaven digitálním podpisem, který ho chrání proti padělání. Tečka aktualizuje svoje parametry, tedy validační pravidla a podpisové certifikáty států EU, přibližně každých 24 hodin. 

Do Tečky lze nahrát více certifikátů (např. členů rodiny), a to tím, že daný certifikát stáhnete na: ocko.uzis.cz nebo můžete naskenovat QR kód z certifikátu, který už máte stažený. Platnost certifikátu staženého v Tečce půjde ověřit i bez přístupu k internetu. 

Obrázkový návod, jak aplikaci Tečka používat, najdete na: ockodoc.mzcr.cz

čTečka

Aplikace je dostupná pro mobilní telefony s operačními systémy Android a iOS:

obchod Google Play
obchod Apple store

Aplikace umí přečíst QR kód právě z Tečky, ale i z papírového certifikátu nebo certifikátu staženého např. v mobilním telefonu. QR kód je vybaven digitálním podpisem, který ho chrání proti padělání. Při kontrole certifikátu se QR kód naskenuje pomocí fotoaparátu telefonu, a tím se ověří podpis – display telefonu se rozsvítí zeleně, pokud je certifikát platný a červeně, pokud je neplatný. V detailu certifikátu bude vidět jméno osoby, datum narození, platnost certifikátu a jakou vakcínou bylo očkování provedeno.

Obrázkový návod, jak aplikaci čTečka používat, najdete na: ockodoc.mzcr.cz